Maailman opettajienpäivänä 5.10.2021


Kiitos kaikille teille opettajille tehdystä työstä; työnne tulos näkyy usein vasta vuosien päästä ! Arvostakaa itseänne ja muistakaa asettaa omat rajanne työnteolle!

Aukusti Salo kirjoitti v.1914 kirjassaan ”Opettajille ja opettajiksi aikoville” seuraavaa: ”Älä opettaessasi puhu paljon. Se väsyttää, ikävystyttää ja nukuttaa; mutta se ei herätä. Jos tahdot saada lapsiin hengen vireyttä, niin opeta heitä käyttämään aistejaan. Avaa heidän silmänsä näkemään ympäristöään: salli heidän tarkastella sitä, mitä heidän on käsitettävä ja tajuttava.”

Lieneekö tässä jo puhe ilmiöoppimisesta ? Olisiko Salo tarkoittanut opetussuunnitelmaa kirjoittaessaan seuraavaa: ”Älä muutu kirjan äläkä tutkintojärjestyksen orjaksi. Vapaudu kirjainopeista ja koeta käsittää kirjan henkeä.”

Jatkokoulutuksesta Salo kirjoittaa näin: ”Sillä oikea opettaja ei saa lakata pyrkimästä ja itseään edelleen kehittämästä senkään jälkeen, kun hän on virkaansa vahvistettu.”

Faktat olivat selvillä jo Salolla 1900-luvun alussa vai mitä mieltä olet? ”Jos sinusta on pieni ja vähäpätöinen arvotonta ja huomaat sydämesi sitä karttavan, niin älä rupea opettajaksi. Sillä opettajantoimi on ahdas, eikä tarjoa lainkaan tilaisuutta tavoittelemaan mitään suurta tai valmistelemaan rohkeita suunnitelmia tai niittämään kunniaa.” 

Ja Salo opastaa monin eri tavoin opettajia, jotta he selviytyisivät tästä ammatista, joka ajan myötä on muuttunut yhä vaativammaksi ja tärkeämmäksi koko yhteiskunnan kannalta.

Opettaja on hyvän palveluksessa ja vaikuttaa yhteiskuntaan monin eri tavoin. Olkaamme siis Salon tavoin ylpeitä ammatistamme ja työstämme. Arvostakaamme ja tukekaamme toisiamme joka koulupäivä!


Pirjo Mertaranta

Alkuopetuksen opettajainliitto ry:n pj

Kommentit