Sumuista syksyäMennyt vuosi on ollut kaikille poikkeuksellinen ja kevään korona-ajasta selvittiin ajattelemalla, että kohta on kevät ja sitten kesäloma. Tilanne ei kuitenkaan muuttunut, vaikka kesän ajan saatiin vähän hengähtää ja nauttia kotimaasta ja pienistä matkoista.

Nyt on syksy ja ruska-aika parhaimmillaan, mutta osa opettajista ei pysty nauttimaan siitä. Kesäloma ei riittänyt palauttamaan voimia kaikille ja uusia uhkia nousi heti opetustaivaalle. Media rummuttaa koronatartuntojen määrää ja altistuksia. Kunnat ja kaupungit jakavat ohjeita ja määräyksiä, miten menetellään ja koko ajan on pelko tartunnoista. Opettajia kehotetaan miettimään, mitä vapaa-ajallaan voi tehdä ja harrastaa ja opettajienhuoneeseen ei tohdi (jos sattuu ehtimään) mennä kuin ehkä kahvikupillisen noutamaan. Kaikenlainen kanssakäyminen hoidetaan tietokoneitten tai puhelimien välityksellä. Välitunteja on porrastettu, samoin ruokailuja, mikä tarkoittaa sitä, että taukoja työpäivän aikana ei ole. Palautumista ja hetken hengähtämistä työpäivän aikana ei ole .Voisi sanoa, että opettajan työn luonne on muuttunut koronan takia ainakin hetkellisesti, mutta toivottavasti ei pysyvästi. Etäpalaverit ovat käytännöllisesti hyvä asia, mutta tietyllä tapaa turruttavia ja harva jaksaa enää kovin aktiivinen olla, jos päivän on päätteellä etänä opetusta hoitanut, puhumattakaan opettajaa, joka on määrätty sekä etä-että lähiopetukseen. Voi sanoa, että takki on tyhjä siinä vaiheessa.

Nyt jos koskaan on tärkeä lyödä rajat työlle: milloin, miten ja mihin aikaan työtä tehdään. Koska opettaja tekee työtään omalla persoonallaan, on löydettävä se itselleen sopivin tapa toimia, jotta jaksaa. Ja on oltava armollinen, aina ei tarvitse olla priimaa ja tärkeintä on olla oppilailleen läsnä ja pysähtyä tärkeitten asioitten äärelle. Kun ahdistus töistä ja tehtävistä käy liian suureksi, on säilytettävä maltti. Kyllä minä selviän. Hetkeksi voi pysähtyä ja miettiä mitkä asiat ovat pakollisia, jotka on hoidettava ja mistä voi luistaa. Yksin ei tohdi jäädä, vaan ajatukset ja tunnelmat on hyvä sanoa ääneen, vaikka kollegan tai hyvän ystävän kanssa. Ja työpäivän jälkeen kannattaa tehdä sitä, mistä nauttii ja saa virtaa elämään ja omaan akkuunsa.

Muista, että tästäkin selvitään vaikka tunti kerrallaan!

Voimia kaikille arkeen!

 

 

Pirjo Mertaranta

AOOL:n puheenjohtaja

 Korpikodin kesä 2020 oli poikkeuksellinen. Kurssit peruttiin, mutta hallituksen väki ahersi tänä kesänä tosi ahkerasti talkoiden merkeissä. Saatiin tehosiivottua paikkoja, uudistettua verhoja ja vihdoin jo vuosia sitten suunniteltu huussi saunan viereen on totta! Kaappeja siivotessa löytyi yhtä jos toista historiallista esinettä vuosien kätköistä ja niinpä päätettiin perustaa ns. historiallinen huone, joka on ensi kesänä nähtävissä. Taloudellisesti tiukkaa tulee olemaan, mutta toive ja ajatus siitä, että ensi kesänä saadaan kurssitodistuksia kirjoitettua elää vahvana mielessämme ja uskomme siihen.

Kommentit