2019 - Uusia polkuja vai vanhoja latuja?


On talvinen päivä. Aurinko paistaa ja pakkasta on pari astetta. Seison Korpikodin portilla. Lumikasa estää pääsyn pihalle ja kahlaan portin vierestä pihaan. Postilaatikko nököttää hiljaisena vieressä pitäen sisällään muutamia mainoksia.
Pysähdyn… Lumivaippa peittää koko pihan ja siinä näkyy vain muutamia jäniksen ja oravan jälkiä. Mistä lähden tarpomaan lumessa? Suoraan pihan poikki vaiko kiertäen pihatietä? Pienen harkinnan ja pysähtymisen jälkeen päätän mennä oikeaa tietä pitkin. Lunta on paljon, se vaikeuttaa kulkua ja välillä on pakko pysähtyä kopistelemaan lumet kengistä.
Siinä se on. Lumikuorrutuksessaan yli satavuotias vanhus: Korpikoti, joka kätkee kesällä sisälleen monta tarinaa, juttua, iloa, naurua ja joskus jopa itkuakin. Nyt se seisoo jähmettyneenä edessäni odottaen, mitä teen.
Kierrän pihan puolelle ja nousen lumiset portaat. Aukaisen oven ja pysähdyn. Hiljaista. Ei kuulu mitään. Astun keittiöön ja lähden kiertämään taloa ja kerroksia. Kaikki kunnossa. Salin lämpömittari näyttää samaa astelukua kuin ulkonakin: pakkasta on. Istahdan yläkerran ikkunan ääreen ja jään ihailemaan ikkunaa. Pakkanen on tehnyt upeat pitsiset koristeet ikkunaan ja ne näyttävät kuin taideteokselta. Ikkunan takaa aukeaa metsä ja sen takana jäätynyt järvi ja rantasauna laitureineen. Niin kaunista ja hiljaista! Tuntuu kuin haluaisin pysäyttää ajan ja kellon ja vain olla.
Tuolla se on: kesä! Tuolla lumen alla se on, uinumassa, odottamassa lumien sulamista ja auringon lämmittämistä. Siellä se on kesä ja kurssit, rantasaunan maailmanparannuspuheet ja juttelut! Mutta ei ihan vielä. Vielä on edessä uusi lukukausi, vasta sitten. Havahdun ja lähden takaisin portille.
Minkä reitin valitsen: saman minkä tullessa vai uuden ja suoremman. Pysähdyn. Päätän mennä samaa reittiä ja samoja jalanjälkiä kuin tullessa…
Uusi vuosi on kuin puhdas hanki edessämme. Kannattaa aina hetken tuumata ennen kuin lähtee porskuttamaan ja kahlaamaan sitä. Minkä tien valitsen, mitä reittejä on tarjolla? Tyydynkö entisiin polkuihin vai uskallanko rohkeasti kokeilla jotain uutta tietä silläkin uhalla, että edessä on umpikuja?
Mitä minulla on annettavaa oppilaille? Millaiset voimavarat minulla tällä hetkellä on? Mihin haluan panostaa? Miten haluan tuunata työni, jotta minulla ja muilla on hyvä olla? Näitä kysymyksiä on jokaisen hyvä hetkeksi pysähtyä pohtimaan uuden lukukauden alkaessa. Tärkeintä tässä opettajan työssä on kuitenkin ajanantaminen toiselle ja aito kohtaaminen: pysähtyminen päivittäin elämän suurten ja pienten kysymysten äärelle, olivat ne sitten millaisia tahansa.
Millaisen jäljen Sinä jätät ihmisiin päivittäin, millaiseen kohtaamiseen Sinulla on aikaa?

Näillä ajatuksilla toivotan kaikille oikein hyvää lukuvuotta ja tervetuloa blogimme pariin!

Pirjo Mertaranta, AOOL:n puheenjohtaja

Kommentit